μια εργαζόμενη μητέρα αγκαλιά με τα παιδιά της

Σταμάτησα αυτό που αγαπώ για χάρη αυτού που αγαπώ περισσότερο

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ίσως να ήταν και μία από τις δυσκολότερες αποφάσεις της ζωής μου. Όταν αποφάσισα να σταματήσω να κάνω τη δουλειά που αγαπώ για χάρη αυτού που αγαπώ περισσότερο, τα παιδιά μου.Έπρεπε δυστυχώς να επιλέξω. Τα συναισθήματά μου ανάμεικτα. Απ΄τη μία, στο σπίτι δύο μικρά παιδιά με πολύ μικρή διαφορά ηλικίας, που είχαν ανάγκη την παρουσία της μαμάς τους. Απ΄την άλλη, μία δουλειά που αγαπούσα και αγαπώ να κάνω.Δεν ξέρω ποιος από όλους τους λόγους με ώθησε πραγματικά να πάρω αυτή την απόφαση. Δυσκολεύτηκα.  Ας τα πάρω, όμως, από την αρχή.

Η ιστορία

Για μια δεκαετία έκανα μία δουλειά που αγαπούσα πολύ. Κόπιασα για να σπουδάσω, να πάρω το πτυχίο μου για να μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά. Και τα κατάφερα και μάλιστα με επιτυχία, σύμφωνα με τα λεγόμενα συναδέλφων και συνεργατών. Ήμουν πλήρης επαγγελματικά. Πήγαινα με χαρά και επέστρεφα ήρεμη.

 

Στο μεταξύ απέκτησα οικογένεια. Έκανα ένα γιο και παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισα, συνέχισα να εργάζομαι. Όμως, τα ωράρια ήταν εξαντλητικά και απαγορευτικά για μία μαμά, που έχει πολλαπλό ρόλο καθημερινά. Πόσο μάλλον αν είναι και εργαζόμενη και άυπνη με ένα μωρό. Εγώ, όμως, συνέχισα να εργάζομαι και δεν έβλεπα ότι στερούμαι καθημερινά σημαντικές στιγμές από τον μικρό μου, ο οποίος ίσως γι΄αυτό το λόγο να είναι προσκολλημένος στο μπαμπά του. Ίσως…

 

Λίγα μόλις χρόνια αργότερα ήρθε στη ζωή μας  και η κορούλα μας. Η οικογενειακή ευτυχία ολοκληρώθηκε. Εγώ συνέχισα να εργάζομαι και να χάνω στιγμές. Στην αρχή πάλι δε το έβλεπα.

 

Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν ίδια. Οι καταστάσεις και οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές. Ούτε στον εργασιακό χώρο από άποψη απολαβών, αλλά ούτε και στο σπίτι από άποψη υποστήριξης από συγγενικά πρόσωπα που είχαν ή δεν είχαν αναλάβει να προσέχουν τα παιδιά κατά την απουσία τη δική μου και του άντρα μου λόγω δουλειάς. Ή τουλάχιστον δεν είχαμε τη βοήθεια στο βαθμό που οι συνθήκες το απαιτούσαν.

 

Ένα παραπάνω ότι ο γιος μου ήταν εκείνη τη χρονιά να ξεκινήσει και παιδικό σταθμό. Οπότε θα έπρεπε την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι από το σχολείο, εγώ να φεύγω για τη δουλειά. Με αποτέλεσμα να μη μπορώ να τον βλέπω και να περνάμε χρόνο μαζί. Αυτό ήταν κάτι που δε μπορούσα με τίποτα να αποδεχτώ.

Η απόφαση

Κατάλαβα ότι περισσότερο κερδισμένη θα ήμουν αν έμενα σπίτι ή τουλάχιστον αν εργαζόμουν κάπου με πιο βολικό ωράριο για τα δεδομένα μου. Ας μην ήταν και αυτό που αγαπούσα να κάνω. Όμως, και αυτό ήταν κάτι που με πονούσε.

 

Οι ολοένα αυξανόμενες οικογενειακές υποχρεώσεις, όμως, με τα δύο παιδιά, με δουλειά που έπαιρνα στο σπίτι, με αϋπνία και τόσα άλλα που έχει η εργαζόμενη μητέρα να φέρει εις πέρας καθημερινά,  με έκαναν μία νύχτα να πάρω την απόφαση.

 

Είπα τέρμα, σταματάω. Αυτή τη φορά θα δώσω προτεραιότητα στα παιδιά μου και θα μείνω στο σπίτι. Είχα ευτυχώς την επιλογή.

Η κριτική

Έλαβα σχόλια θετικά… «Κάτσε να μεγαλώσεις τα παιδάκια σου και επιστρέφεις αργότερα.», «Τα ωράρια σου είναι δύσκολα, καλά έκανες.» Έλαβα και σχόλια αρνητικά… «Καλά, θα γίνεις νοικοκυρά; Αποκλείεται!», «Και πώς θα αντέξεις στο σπίτι; Πρέπει να βγαίνεις και λίγο για να ξεσκάσεις.»

 

Η αλήθεια, ίσως, να βρίσκεται κάπου στη μέση. Μέχρι και σήμερα πάντως, τα σχόλια αυτά ηχούν μέσα στο μυαλό μου. Υπήρχαν φορές που έκλαψα, γιατί μου έλειπε αυτό που αγαπούσα, η δουλειά μου. Υπήρχαν και άλλες που σκεφτόμουν ότι δεν έπρεπε να χάσω άλλες στιγμές από αυτό που αγαπώ περισσότερο, τα παιδιά μου. Στιγμές που δεν ξαναγυρίζουν.

 

Ίσως να ταυτίστηκες με την ιστορία μου, μπορεί και η δική σου να είναι κάπως έτσι. Ίσως να με θεώρησες και υπερβολική ή ρομαντική. Αν κάποια μαμά συνεχίζει να εργάζεται, γιατί δε θέλει να σταματήσει ή γιατί δε γίνεται αλλιώς για τα οικογενειακά της δεδομένα, είναι για μένα ηρωίδα που μπορεί να τα συνδυάσει όλα μαζί. Μπορεί γι΄αυτό το λόγο να ήταν για μένα μία από τις πιο δύσκολες και καθοριστικές αποφάσεις της ζωής μου. Ίσως, να ήθελα και εγώ να μπορώ να το κάνω ή ίσως τα καταφέρω στο μέλλον.