παιδικός σταθμός

Παιδικός σταθμός – Τι παρέχει στα παιδιά μας

Οι παιδικοί σταθμοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους ιδιωτικούς και στους δημοτικούς. Οι μεν ανήκουν σε ιδιώτες και οι δε ανήκουν στο δήμο της περιοχής που εδρεύουν. Οι παιδικός σταθμός δεν είναι απλά ένα μέρος φύλαξης παιδιών για κάποιες ώρες. Είναι το πρώτο σχολείο για ένα παιδί, όπου μαθαίνει να συνεργάζεται και να επικοινωνεί με άλλα παιδάκια της ηλικίας του.

Ηλικίες παιδιών

παιδικός σταθμός και ηλικίες
Υπάρχουν οι βρεφικοί σταθμοί που δέχονται παιδιά από 2 μηνών έως 2,5 ετών. Επίσης, υπάρχουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που δέχονται παιδιά από 2 μηνών έως 5 ετών. Τέλος, υπάρχουν και οι νηπιακοί που δέχονται παιδιά 5 ετών πριν την εισαγωγή τους στο δημοτικό σχολείο.

Ωράριο και ημέρες λειτουργίας

Το ωράριο λειτουργίας ενός παιδικού σταθμού μπορεί να είναι ή πρωινό ή απογευματινό, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες προσέλευσης και αναχώρησης. Έτσι, τα παιδιά κατανοούν τη σημασία της έγκαιρης παρουσίας τους στο σχολικό χώρο. Αυτό θα τους χρησιμεύσει και αργότερα στην πορεία τους μέσα στην κοινωνία. Οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που λειτουργούν και το Σάββατο. Επίσης, οι παιδικοί σταθμοί δε λειτουργούν κατά τις επίσημες αργίες. Κάποιοι είναι πιθανό να παραμένουν κλειστοί και κάποιες επιπλέον ημέρες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, του Πάσχα ή του καλοκαιριού. Τέλος, μερικοί παιδικοί σταθμοί λειτουργούν με πρωινό ωράριο και το απόγευμα λειτουργούν ως κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών.

Δραστηριότητες και εφόδια

 
δραστηριότητες σε παιδικό σταθμό
Παλαιότερα, οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούσαν περισσότερο ως χώροι φύλαξης των παιδιών κατά τις ώρες εργασίας ή υποχρεώσεων των γονιών. Πλέον, παρέχουν δραστηριότητες και πολλά άλλα εφόδια στα παιδιά, καθώς και ευκολία στους γονείς, ειδικά στην εποχή μας. Ένα παιδί μπορεί να έρθει σε επαφή με αρκετές δραστηριότητες με τις οποίες στο σπίτι θα ήταν ίσως δύσκολο να ασχοληθεί. Για παράδειγμα, μπορεί να ασχοληθεί με τη μουσική προπαιδεία  και  να διασκεδάσει μέσω της μουσικοκινητικής αγωγής ή να παίξει παιχνίδια ρόλων και κουκλοθέατρο.  Μέσα από διάφορες εκδηλώσεις και γιορτές ένα παιδί θα πει το πρώτο του ποίημα στη σχολική γιορτή και θα παίξει για πρώτη φορά το ρόλο του σε μια θεατρική παράσταση. Ακόμη, διοργανώνονται εκδρομές εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα όπως για παράδειγμα επισκέψεις σε μουσεία. Οι δράσεις με θέμα την οικολογία, το περιβάλλον και τη διαδικασία ανακύκλωσης καλλιεργούν στα μικρά παιδιά οικολογική συνείδηση. Άλλες δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται μπορεί να είναι η μαγειρική, οι κατασκευές και τα εικαστικά, το κουκλοθέατρο και τα παιχνίδια ρόλων. Επίσης, πριν την εισαγωγή του στο δημοτικό σχολείο με τη βοήθεια της προγραφής και της προανάγνωσης θα μάθει να γράφει και να διαβάζει σε αρχικό στάδιο. Έτσι,  ένα παιδί προετοιμάζεται κάνοντας τη διαδικασία προσαρμογής του στο δημοτικό σχολείο πολύ πιο εύκολη. Επιπλέον, τα παιδιά έρχονται σε μια πρώτη επαφή με τις ξένες γλώσσες. Εκτός από το πνεύμα, όμως, ασκείται και το σώμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη γυμναστική, την κολύμβηση, το χορό και τις πολεμικές τέχνες, όπως το tae kwon do.

Παιδικός Σταθμός & Εκπαιδευτικά μοντέλα

Οι παιδικοί σταθμοί διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με το εκπαιδευτικό μοντέλο που ακολουθούν. Κάποια από αυτά είναι η μοντεσσοριανή μέθοδος, η παιδαγωγική προσέγγιση του Reggio Emilia και η θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης του Howard Gardner. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στη βιωματική προσέγγιση διαφόρων θεμάτων. Καλλιεργείται το ομαδοσυνεργατικό πνεύμα, αλλά με σεβασμό στη μοναδικότητα της προσωπικότητας του κάθε παιδιού.

Ιατρική φροντίδα

 
παιδικός σταθμός και ιατρική φροντίδα
Οι παιδικοί σταθμοί παρέχουν στα παιδιά ιατρική φροντίδα. Συνεργάζονται με παιδίατρο που εξετάζει τα παιδιά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επισκέψεις γίνονται και από παιδοψυχολόγο και παιδοψυχίατρο, καθώς και από ωτορινολαρυγγολόγο και εργοθεραπευτή. Επίσης, μπορεί να ελέγχεται η πρόοδος στη λεκτική επικοινωνία από λογοθεραπευτή. Επιπλέον,  υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης από παιδοδοντίατρο και παιδοφθαλμίατρο. Τέλος, τα γεύματα που παρέχουν οι παιδικοί σταθμοί ελέγχονται από διατροφολόγο και διαιτολόγο.

Ένας παιδικός σταθμός παρέχει και γεύματα

 
παιδικός σταθμός και γεύματα
Οι παιδικοί σταθμοί συνήθως παρέχουν πρωινό. Κάποιοι έχουν τη δυνατότητα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους να προετοιμάζουν και το μεσημεριανό γεύμα των παιδιών. Έτσι, διευκολύνεται η καθημερινότητα της εργαζόμενης μητέρας. Αν κάποιοι λειτουργούν με απογευματινό ωράριο, τότε συνήθως παρέχουν το απογευματινό γεύμα. Κάποιες φορές η φροντίδα για το μεσημεριανό γεύμα ανήκει στην οικογένεια. Στην περίπτωση αυτή το παιδί μεταφέρει το φαγητό του σε ειδικά σφραγισμένο δοχείο φαγητού για να μην αλλοιώνεται. Αυτό παραδίδεται στο προσωπικό του παιδικού σταθμού που φροντίζει για τη σωστή συντήρησή του, ώσπου να καταναλωθεί.

Σχολικό λεωφορείο

παιδικός σταθμός και σχολικό λεωφορείο
Όταν η εργασία των γονιών ή οι συνθήκες το απαιτούν, υπάρχει ανάγκη από σχολικό λεωφορείο. Πολλοί παιδικοί σταθμοί το παρέχουν εξυπηρετώντας αρκετές, ακόμη και όλες τις περιοχές της πόλης. Δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να επιλέξουν την άφιξη ή την αναχώρηση με το σχολικό ή και τα δύο. Μέσα στο σχολικό λεωφορείο υπάρχει συνοδός που παραλαμβάνει ή παραδίδει τα παιδιά στους γονείς ή σε οικείο πρόσωπο. Η παράδοση και η παραλαβή των παιδιών γίνονται σε ώρες που εξυπηρετούν την κάθε οικογένεια σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Παιδικοί σταθμοί και πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Ένα κριτήριο που θα διευκολύνει τους γονείς στην επιλογή παιδικού σταθμού είναι η συμμετοχή σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Οι παιδικοί σταθμοί που πληρούν αυτό το κριτήριο είναι συνήθως και αυτοί που καλύπτουν πιο γρήγορα και τις κενές θέσεις. Αυτό αποτελεί μεγάλη οικονομική ελάφρυνση ειδικά για τα νοικοκυριά που έχουν δύο ή και περισσότερα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες. Η απόκτηση του voucher εξαρτάται από τα κριτήρια επιλογής που πληροί η κάθε οικογένεια. Κάποια από αυτά είναι το οικογενειακό εισόδημα, η ανεργία της μητέρας ή ο αριθμός των παιδιών ανά οικογένεια. Βέβαια, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ καλύπτει συγκεκριμένες παροχές, ενώ για τις υπόλοιπες υπάρχει πιθανότητα οικονομικής επιβάρυνσης για την οικογένεια, εφόσον τις επιλέξει.

Schooling.gr & Παιδικοί σταθμοί

Η προσχολική ηλικία είναι μία ευαίσθητη περίοδος στη ζωή ενός παιδιού. Ο παιδικός σταθμός είναι μια επιλογή δύσκολη για τους γονείς, που θέλουν το καλύτερο για το παιδί τους. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα καθορίσουν αυτή την απόφαση. Πολλά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται. Γι΄αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε το schooling.gr. Μία ιστοσελίδα που φτιάχτηκε με γνώμονα το καλό για τους γονείς και τα παιδιά τους. Μία ιστοσελίδα με στόχο να βοηθήσει με τον δικό της τρόπο στην τόσο δύσκολη αυτή απόφαση. Εδώ υπάρχουν συγκεντρωμένες όλες αυτές οι πληροφορίες, που θα κάνουν αυτή την απόφαση ευκολότερη.   Μπορείς, επίσης να διαβάσεις:

Μπορείτε, επίσης να διαβάσετε:

Μοντεσσοριανή μέθοδος: Τα οφέλη για παιδιά 0-6 ετών

Η Θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης του Howard Gardner